UEFA Liga šampiona za dame - evolucija ili revolucija?
Postavio Admin: 23. 12. 2019.

 

 

UEFA od naredne sezone menja sistem takmičenja u Ligi šampiona za žene. Srpskim šampionkama predstoji mnogo teži put do elite. UEFA zahteva finansijski fer-plej. Polna ravnopravnost je šargarepa na dugom štapu.

 

B

ilo je samo pitanje trenutka kada će UEFA odlučiti da uvede novine u ženskom fudbalu. Dosadašnja velika takmičenja su dokazala da itekako postoji veliko interesovanje za ženski fudbal, a ono za UEFA po automatizmu znači - veći interes.

UEFA od naredne sezone (2021/2022) menja sistem takmičenja u Ligi šampiona za žene. Najkraće rečeno, sistem će umnogome ličiti na onaj koji važi za muške klubove. Ova novina, kao i mnoge druge, ima svoje dobre i loše strane, naravno, u zavisnosti od gledišta i interesa.

S jedne strane UEFA će povećati količinu novčanih izdvajana za ženski fudbal, ali je sa druge strane nametnula (pre)skupe obaveze koje će za većinu ženskih klubova biti nepremostiva prepreka. Pre svega se misli na dobijanje licence od strane nacionalnih saveza.

Klub koji želi da igra u Evropi mora ispuniti mnogo preduslova. Između ostalog mora imati nekoliko stalno zaposlenih lica, odgovarajuće prostorije i tehničku opremu, radno vreme, izmirene finansijske i druge obaveze prema zaposlenima i državi i to samo da bi mogao započeti proces licenciranja. Po svemu sudeći UEFA želi da ima uvid, da kontroliše račune i poslovanje klubova i da vodi računa o finansijskom fer-pleju.

 

ŠAMPION U SUSRET LICENCIRANJU

Generalni sekretar ŽFK Spartak, Bojan Arsić, o postupku licenciranja je rekao sledeće:

"Kada je reč o tome kako izdržavamo, to je pitanje koje zaista muči naš klub. Ovaj kolektiv definitvno zaslužuje veću pažnju od strane društveno odgovornih kompanija. Mučimo se i smatramo da ovaj nivo rada i organizacije zaslužuje veću pažnju države i privrede. Mi u Evropi ne predstavljamo samo naš grad već i državu Srbiju. Nameti UEFA su sve veći, a od ove godine ulazimo u proces licenciranja koji je potpuno isti kao za muške klubove. Znate li šta to znači? To je ogroman posao i velika obaveza. Ako želimo da igramo u Evropi moramo imati odobrenu licencu. A da bi to ispunili postoje pravila koja se moraju ispoštovati da krajnjih detalja. Mi sami i bez veće podrške nećemo moći da to iznesemo. Ženski klubovi nemaju novac kao muški klubovi. Mi smo amateri. Muški fudbal je profesionalan, ima transfere, TV prava, komercijalne partnere, veliku pomoć države, a bez tih benefita koje imaju muški klubovi nemoguće je da se ženski klubovi prilagode sistemu i nametima UEFA."

O rodnoj diskriminaciji je suvišno govoriti iako o njoj baš svi govore, od državnih zvaničnika pa do FSS, ali osim verbalnog zalaganja ništa se konkretno ne preduzima.
Srpskom šampionu uveliko teku rokovi prema UEFA. Rok za podnošenje prijave za licenciranje dospeva sredinom januara 2020 godine.