Regionalna liga startuje jula 2020. godine KLUBOVI POSTIGLI DOGOVOR ZA POKRETANJE LIGE
Postavio Admin: 16. 12. 2019.

Ženski fudbalski klubovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske i Crne Gore postigli dogovor o pokretanju regionalne fudbalske lige za žene.
Pilot projekat startuje jula 2020. godine u Sarajevu.

 

Radno predsedništvo: Tanja Jakšić, Samira Hurem i Ruža Ilić

 

I

deja o formiranju regionalne lige već se nekoliko godina unazad prepričavala među klubovima, ali do sada nije bilo ozbiljnijeg pomaka sa mrtve tačke. Konačno su se klubovi koji predstavljaju lidere ženskog fudbala u regionu, kako u igračkom tako i u organizacionom smislu, okupili protekle nedelje u Sarajevu i zajednički postigli dogovor za pokretanje Regionale lige za fudbalerke.

Inicijator projekta je Samira Hurem predsednica SFK Sarajevo 2000, rukovodilac projekta je Tanja Jakšić, UEFA konsultant, a Ruža Ilić je koordinator projekta.
Klubovi koji su uzeli učešće u ovom pilot projektu su SFK Sarajevo 2000 (BiH), Ferencvaroš TC (Mađarska), ŽNK Radomlje (Slovenija), ŽFK Breznica (Crna Gora) i, naravno, ŽFK Spartak kao predstavnik Srbije. Ideja je da se u projekat uključi još jedan klub, a odluka o tome će se doneti naknadno.

Delegaciju ŽFK Spartak su činili predsednik kluba Zoran Arsić, potpredsednik Mirko Lazić, sportski direktor Violeta Slović, generalni sekretar Bojan Arsić i trener Boris Arsić.

Na sastanku je jednoglasno potvrđena potreba i želja svih inicijalnih učesnika da se zajedničkim snagama i ovakvim projektom unapredi ženski fudbal na Balkanu, a da klubovi lideri svojih zemalja, koji budu deo ovog projekta, treba da budu pokretači revolucije ženskog fudbala u regionu. Pored jačanja ženskog fudbala kao grane sporta, ciljevi ovog projekta će biti edukacija sportistkinja i promocija sporta i fudbalerki kao zdravih uzora za mlade. Dakle, osim što se očekuje da će regionalna liga podići kvalitet i konkurentnost timova u međunarodnim takmičenjima, projekat bi obuhvatio edukacije i promocije kao važne činioce na privlačenju medijske pažnje i sponzorstava.

Početak projekta je predviđen za jul 2020. godine. Regionalna liga bi se održavala kao mini turnir, a prvi domaćin bi bio SFK Sarajevo 2000, koji obeležava 20 godina postojanja kluba. Sledeći domaćin bi bio Spartak, pa Ferencvaroš i tako redom. Ideja je da se godišnje održi nekoliko mini turnira, onoliko koliko god kalendar takmičenja to bude dozvolio.

Deo spartakove delegacije: Bojan Arsić, Zoran Arsić i Mirko Lazić