Subotica je centar ženskog fudbala u Srbiji SVE VIŠE DEVOJČICA TRENIRA FUDBAL
Postavio Admin: 02. 10. 2019.

Subotica je centar ženskog fudbala u Srbiji. Iz šampionskog dresa se brže stiže do reprezentacije i Evrope. Prva pobeda za samopouzdanje i beg sa dna tabele. Svaka nova utakmica ukazuje na nove nove nade. Pobeda protiv Mačve je viza za sredinu tabele.

 

P

re samo 10 godina više je bilo sumnjičavih, zavidnih i ljubomornih nego onih koji su bili spremni da pomognu ili makar podrže uspon ženskog fudbala u našem gradu. Najmanje je bilo onih koji su verovali da Spartak može postati ono što danas jeste; apsolutno dominantan u Srbiji, jedan od najboljih na Balkanu i sasvim solidan u Evropi.

Subotica i Spartak su u proteklih 10 godina postali centar ženskog fudbala u Srbiji. Svaka talentovana i ambiciozna devojčica želi da zaigra u šampionskom timu. Logično jer će u dresu šampiona lakše stići do nacionalnog dresa, a tako brže otvoriti vrata Evrope.

Ali taj put je i težak i dugačak, uz mnogo napora, uspona i padova, a na cilj će stići samo najupornije. Danas se najmlađe Subotičanke takmiče u Razvojnoj ligi Srbije, i to čak dve ekipe kako bi sve devojčice koje treniraju, a ima im poprilično, mogle da rade ono što najviše vole - da igraju fudbal.
U Razvojnoj ligi devojčice mogu da nastupaju do navršenih 15 godina. Sledeći rang takmičenja je Druga liga Srbije, pa sledi Prva liga i na kraju Super liga koja i jeste krajnji cilj većini devojčica i devojaka.

 

Od aktuelne sezone B tim Spartaka, takmiči se pod nazivom Spartak d.o.o., nastupa u Prvoj ligi Srbije za žene. Fudbalerke su veoma mlade, polovina njih dolazi iz Razvojne lige, bez većeg su igračkog iskustva, a na svoju nevolju nastupaju u seniorskoj konkurenciji gde su devojke fizički snažnije i znatno iskusnije.
Na startu sezone mlade "golubice" su u tri utakmice pretrpele tri poraza, od TSC, Rada i Kolubare. Četvrta utakmica protiv Majdanpeka dobijena je minimalnim rezultatom, ali pobeda je bila jako važna da mlade fudbalerke vrate poljuljano samopouzdanje. Strelac jedinog gola bila je Vanja Petrović. Osim nje na utakmici se istakla i golmanka Anđela Trkulja.

Sledeću utakmicu Spartak d.o.o. igra u Šapcu protiv Mačve. S obzirom da je i Mačva loše startovala i da zauzima poziciju "fenjeraša", Subotičanke treba da veruju u pobedu nad Mačvom. Nova tri boda bi ih približila sredini tabele i opstanku u ligi.

"Sportak", sportska emisija RTV YU eco