Četiri priznanja za "golubice" PODELJENA GRADSKA PRIZNANJA "SPORTISTA GODINE 2020 "
Postavio Admin: 28. 12. 2020.

Velika većnica, secesijska lepotica, ponos grada / FOTO: arhiva www.subotica.info

 

U secesijskoj lepotici, u Velikoj većnici Gradske kuće, obavljen je svečani čin uručenja priznanja najboljim sportistima Subotice za 2020. godinu.

 

O

ve godine svečanost je protekla bez uobičajenog sjaja i raskoši kojom subotička secesijska lepotica zrači više od jednog veka. Prisustvo svečanosti je zbog preventivnih mera protiv širenja virusa strogo ograničeno na po troje prvoplasiranih u konkurencijama pionira, juniora i seniora i na jednog predstavnika u konkurenciji najboljih ekipa, kao i dobitnika posebnih priznanja. Bez dupke pune sale, bez publike i poštovalaca sporta i bez sportista u čiju čast se vrši svečano uručenje nagrada, manifestacija je, nažalost, delovala otužno i previše skromno.

Ali rezultati sportista nisu bili skromni

Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladinu, u uvodnoj reči je naglasila da bi dobri rezultati subotičkih sportista bili sigurno zapaženiji da mnoga značajna takmičenja nisu prekidana ili odložena, a između mnogih i Olimpijada.

Za najboljeg sportistu Subotice u seniorskoj konkurenciji ponovo je proglašen rvač Davor Štefanek. Bio je učesnik OI u Atini (2004), osvajač bronzane medalje na SP u Las Vegasu (2015) i zlatne medalje na OI u Rio de Žaneiru (2016). Navršio je 35 godina života i pre dve nedelje se oprostio od aktivnog bavljenja sportom.

U žestokoj konkurenciji Violeta Slović, kapitenka našeg kluba i kapitenka nacionalnog tima, rangirana je na 5. mesto. Violeta je zvanično najtrofejnija aktivna srpska fudbalerka i za sada jedina vlasnica "Zlatne lopte".

Klub je posebno zadovoljan što se među najboljim sportistima u pionirskoj konkurenciji našlo ime Marije Rajić koja je jedina u istoriji kluba u najmlađoj kategoriji nagrađena u akciji "Sportista godine". Rangirana je na 10. mestu.
Marija Maja Rajić duže vreme privlači pažnju sportskih stručnjaka. U Splitu (Hrvatska) na međunarodnom turniru (4. Dalmatinko Cup 2019), Marija Rajić je u konkurenciji igračica starosti 17 godina proglašena za najbolju igračicu turnira. Ova nagrada ima još veću težinu kada se zna da tada nije imala ni 15. Članica je nacionalnog tima (U-17), nastupa za "B" tim Spartaka, a nalazi se i na širem spisku "A" tima za koji je debitovala novembra 2019. godine (Zemun). Iznenađena vešću da je na spisku dobitnika priznanja za najbolje sportiste grada Marija Rajić je rekla:
"U godini koja ostaje za nama sve selekcije Spartaka su ostvarile zapažene uspehe, ali meni će svakako najdraža uspomena u ovoj godini biti što sam dobila nagradu i što sam uvrštena među najbolje sportiste Subotice. Dodaću još samo to da bez svoje ekipe i svog trenera uspeh verovatno ne bi bio moguć. Svima bih poželela sve najbolje za predstojeće praznike, da budu uvek veseli, nasmejani i uspešni."

ŽFK Spartak i dalje među najboljima

Predsednik Skupštine grada je u svom obraćanju sportistima poručio da je nemoguće da svaki sportista bude prvak države, "ali ono što trajno ostaje, ono što čovek nosi decenijama do kraja života u svom srcu i duhu, to je sport, to je borba, to je istrajnost, to su osobine koje su bitne u životu i van sporta." - rekao je dr Balint Pastor.

U konkurenciji kolektivnih sportova žiri je najviše bodova dao Teniskom klubu "Spartak", drugi je Ženski fudbalski klub "Spartak", a treći Klub dizača tegova "Spartak".
TK Spartak je jedan od najstarijih klubova u zemlji. Osnovan je 1899. godine, a dobitnik je i najznačajnijeg sportskog priznanja u AP Vojvodini, nagradu "Jovan Mikić Spartak" za 2020.godinu.

Uprava ŽFK Spartak se zahvaljuje organizatorima akcije "Sportista godine" u ime kluba i nagrađenih fudbalerki. Takođe koristimo priliku da uputimo najiskrenije čestitke svim nagrađenim sportistima pojedincima, sportskim klubovima i dobitnicima posebnih priznanja.

Jubileji i posebna priznanja

Stevan Bakić gradonačelnik Subotice je između ostalog rekao: "Čestitam svim sportistima koji su ove godine zaslužili nagrade, ali i svima onima koji nisu na rang listama. Subotička lokalna samouprava će, izvesno je, i u buduće pružati podršku afirmaciji i razvoju sporta i sportske infrastrukture u našem gradu. Ovo je prilika i da izrazim zahvalnost vladi Republike Srbije na donošenju Uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije izazvane virusom Korona."

U okviru akcije dodeljena su posebna priznanja za doprinos sportu i za jubileje. Šampionke Srbije u ženskom fudbalu dobile su priznanje za zlatni jubilej, 50 godina postojanja, za 75 godina postojanja priznanje je dobio Muški odbojkaški klub "Spartak". Stonoteniski klub "Spartak" je dobio priznanje za rad sa decom sa invaliditetom, Edvard Kirbus za doprinos u jedrenju od 1977. godine, Ištvan Priboj za rezultate u plivanju u kategoriji veterana, a nagrađen je i bokser Veljko Gligorić za niz dobrih rezultata u 2020. godini.

Povezana vest: Proglašeni su najbolji sportisti Subotice