Započeta najavljena reforma tima POČETAK ZIMSKIH PRIPREMA
Postavio Admin: 18. 01. 2021.

Prozivka na početku priprema

 

Fudbalerke Spartaka su danas nakon obavljenog testiranja motoričkih sposobnosti započele sa zimskim pripremama. Osim fudbalerki A tima testiranje je obavilo i 12 devojaka omladinskog uzrasta koje se nalaze na širem spisku kandidatkinja za A tim. One sa najboljim rezultatima će ući u uži krug, a nekoliko njih će nastavak sezone započeti kao članice seniorskog A tima.

 

P

re dve godine (decembar 2018.) Skupština kluba je poseban akcenat stavila na afirmaciju i promociju mlađih kategorija sa ciljem podmlađivanja tima u kojem neće biti igračica iz inostranstva. Tim povodom generalni sekretar kluba Bojan Arsić je rekao:
"Dve-tri godine unazad klub je stavio akcenat na razvoj omladinske škole i na mlađe selekcije. Danas sa ponosom mogu istaći da je sa današnjim okupljanjem praktično započela najavljena reforma ekipe. Sa nama je ovde desetak najtalentovanijih devojčica iz kadetske selekcije od kojih će se nekoliko njih priključiti seniorskom timu."
S obzirom na podmlađivanje tima, da li su promenjeni i klupski ciljevi?
"Ne, nisu. Mi imamo istu strategiju i iste ciljeve koje je donela Skupština i oni se ne menjaju. Jedino ova neplanirana epidemiološka situacija može da dovede u pitanje njihovu realizaciju. Generalno svi se nalazimo u jednom teškom periodu za sport i sigurno je da će mnoge klubove, pa i naš, taj problem mučiti u tekućoj godini."
Osim podmlađivanja tima da li će biti i drugih personalnih promena?
"Iz godine u godinu naše igračice su sve interesantnije za evropske klubove i to je nešto sa čime se susrećemo svaki put kada na red dođe prelazni rok. Pola Evrope, figurativno rečeno, napada naše igračice a mi nemamo način da ih zadržimo. S jedne strane se radujemo kada naše devojke nastave karijere u jakim evropskim ekipama, a sa druge strane imamo veliki problem. Nemoguće je odmah naći adekvatnu zamenu osim da je sami stvorimo od sopstvenog podmlatka. Za tako nešto je potrebno vreme, ulaganja su prevelika, a u ženskom fudbalu nema obeštećenja za transfere.
Direktan odgovor na pitanje je da su iz kluba otišle Krstina Tanasković, koja se najverovatnije vraća u Slogu iz Zemuna, i Sara Pavlović koja će karijeru nastaviti u Norveškoj."


Žestoka konkurencija za mesto u A timu


Gde će se obaviti zimske pripreme?
"Za sada imamo više otvorenih opcija, ali su sve pod znakom pitanja. Prvi deo priprema sigurno ćemo odraditi u Subotici. Naš najveći problem su reprezentativne akcije zbog kojih nam ostaje veoma malo vremena za klupske pripreme. Ovo moram da pojasnim. Već za dva dana reprezentativke U-17 i U-19 odlaze na desetodnevni kamp. Odmah nakon toga sledi okupljanje A reprezentacije koja putuje u Tursku, u Antaliju na turnir. Bukvalno će ceo februar naše igračice biti van kluba, a prvo kolo u nastavku prvenstva se igra već 27. februara. Spartak je nosilac kvaliteta ženskog fudbala u Srbiji i bukvalno je reprezentacija u svim selekcijama. To je činjenica koja će diktirati dalji tok naših priprema."

Čekaju se suštinske promene

Tokom razgovora Bojan Arsić se dotakao i drugih problema koji muče klub. "Nalazimo se u veoma teškoj situaciji kao i drugi klubovi. Verujem da će i drugi sportski kolektivi uputiti apel što prema gradu, pokrajini ili republici za pomoć sportu. Malo kome je poznato da smo morali obnoviti postupak licenciranja za Evropska takmičenja. To su novi nameti i nove obaveze koje klub ima prema državi. Jednostavno, to je postupak koji se mora obaviti da bi bilo koji klub predstavljao Srbiju u Evropi. Žao mi je što Srbija nije prepoznala naše napore. Mi kao klub izražavamo žalost što ženski fudbal kao sportska grana nije bio deo pomoći koje je Ministarstvo usmerilo ka sportskim klubovima. Ovom prilikom ponovo upućujem apel svim institucijama da moraju pomoći sport, posebno ženski sport, jer u ovoj situaciji gde je privreda u vrlo složenoj situaciji mi naprosto nemamo kome da se obratimo." - rekao je Bojan Arsić

Rodna (ne)ravnopravnost i politika

Za one koji nisu upoznati sa detaljima o kojima je govorio Bojan Arsić, evo i objašnjenja. Početkom decembra vlada Republike Srbije odvojila je znatnu finansijsku pomoć za sport, a ministar sporta Vanja Udovičić je tom prilikom izjavio: "Sport je primarna delatnost mnogim ljudima i iziskuje posvećenost, da ne možete da se bavite drugim poslovima." Zanimljiva je činjenica da je ministar sporta podelio finansijsku pomoć pojedincima i za sportske klubove prve i druge lige, a da je "slučajno zaboravio" da ŽFK Spartak bez ičije pomoći već celu deceniju predstavlja Srbiju u Evropi. Toliko o informisanosti i iskrenoj brizi za "primarnu delatnost".
S druge strane ministar za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je jednom prilikom izjavila: "Ako iko razume šta su nepravde i nedostatak prava, onda su to žene."

Konstatacija jeste ispravna, a gde je rešenje?!