Евопа поново долази у наш град КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА ЗА СЕЗОНУ 2022/23
Поставио админ: 24. 06. 2022.

Након једне деценије Спартак је поново добио прилику да буде домаћин мини турнира у квалификацијама за Лигу шампиона. У госте нам долазе Норвежанке и Туркиње.

 

РЕЧ-ДВЕ О ПРОПОЗИЦИЈАМА

Данас је у европској кући фудбала обављен жреб за квалификације УЕФА Лиге шампиона за даме. У квалификацијама за сезону 2022/23 учествује укупно 56 екипа које су подељене у две засебне групе:
1) стаза шампиона и
2) стаза лиге.

На стази шампиона учествује 40 шампионских екипа из 40 држава, док на стази лиге учествује 16 екипа које нису шампиони, али долазе из земаља са високим коефицијентом (Француска, Немачка, Енглеска...).

На стази шампиона је 40 екипа подељено на 11 такмичарских група које у једном месту играју мини турнире. У осам група (1-8) на мини турниру се такмиче по 4 екипе док се у групама 9-11 такмиче 3 екипе.
У првом кругу, у групама 9-11, утакмицу играју две по коефицијенту слабије екипе. Екипа са најбољим коефицијентом има директан пролазак у други круг и она се у другом кругу састаје са победником из првог круга.

Вољом жреба ЖФК Спартак је сврстан у 11. групу у коју су извучене екипе из Норвешке и Турске.
1. ЖФК Спартак Суботица, коефицијент 16.800
2. Бран (Brann) из Норвешке, коефицијент 4.500
3. АЛГ Спор (ALG Spor) из Турске, коефицијент 2.600

Први круг 1. рунде се игра 18. августа
Бран - АЛГ Спор
ЖФК Спартак - СЛОБОДАН

Други круг 1. рунде се игра 21. августа.
ЖФК Спартак игра против екипе победнице у првом кругу.

Извлачење за другу рунду обавиће се у Ниону 1. септембра

ТУРСКИ ГЛАС ПРЕСУДИО

ЖФК Спартак је истакао кандидатуру за домаћинство мини турнира, а кандидатуру је истакла и норвешка екипа. По УЕФА пропозицијама, одлуку ко ће бити домаћин доносе екипе из групе међусобним договором тј. већином гласова. У случају да не постоји већина одлука се доноси жребом.

И кад се неко пита зашто смо на овим просторима евроскептици показало се у пракси. Турска је по свим логичким показатељима дала предност Србији за домаћинство. Србија је на пола пута до Норвешке, постоји директна авионска линија, цене су неупоредиво повољније, а веже нас и поприлично година заједничке историје. И да се нашалим, знају Турци шта је џезва, чорба, чибук, авлија, сарма, ајвар, мезе, туршија...

Норвешку екипу прописи нису интересовали, или их није проучила, па је захтевала жреб. Било је ту мало повуци-потегни, таман да жребу да дозу динамике. Норвежани ће се ускоро уверити да смо као домаћини најбољи.