ШКОЛА ФУДБАЛА - ИНФОРМАЦИЈЕ БУДИ ДЕО ШАМПИОНСКОГ ТИМА

ПОСТАНИ ШАМПИОН: УПИС ДЕВОЈЧИЦА У ШКОЛУ ФУДБАЛА

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Ж

ФК Спартак и Кервер академија (Coerver® Coaching Akademija) су на истом задатку. Академија за потребе женског фудбалског клуба Спартак врши обуку девојчица по светски признатој методи, а под слоганом "буди део шампионског тима". После завршене основне обуке, а у зависности од узраста, девојчице улазе у систем такмичења и наступају у дресу ЖФК Спартака.

 

ШТА РОДИТЕЉИ (и деца) ТРЕБА ДА ЗНАЈУ

У текућој сезони ЖФК Спартак наступа у 5 различитих категорија од којих 4 категорије представљају радне и такмичарске групе млађих категорија. Девојчице се распоређују по годишту и по одређеним фудбалским критеријумима, овако:

БАЗА (У-11)
Мото: "Игра је највиша форма истраживања"
Девојчице млађе од 11 година, упознају се и обучавају са основним техничким елементима фудбалске игре. Овај узраст се сматра за "златно доба учења" и у овој фази стручњаци најлакше идентификују таленте. У психо-социјалном аспекту тренери развијају унутрашњу мотивацију и самопоуздање код девојчица, јер се такмиче против дечака који у овом узрасту још увек немају природом предодређену физичку предност. Играју у "фудбалу 7" (6+1) који нема такмичарски значај.

ПИОНИРКЕ (У-13)
Мото: "Креативност укључује смислену игру"
Девојчице узраста 12-13 година. Ово је изузетно захтеван период са развојног аспекта јер девојчице са фудбала 7 прелазе на фудбал са 11 играча. Осим адаптације на другачије услове (већи терен) фудбалска игра постаје захтевнија пошто се улази у систем званичних такмичења у којем играју против девојчица које могу бити и годину-две старије. Зато се посебна пажња усмерава на психо-социјални фактор.

КАДЕТКИЊЕ (У-15)
Мото: "Чујем и заборавим, видим и запамтим, урадим и разумем"
Девојчице узраста 14-15 година улазе у фазу надоградње. Ово је изузетно осетљива категорија са психо-социјалног аспекта пошто девојчице улазе у доба пубертета и преласка из основне у средњу школу.

ОМЛАДИНКЕ (У-18)
Мото: "Напоран рад побеђује таленат, ако таленат не ради напорно"
Прелазак у омладински узраст често је и преломан тренутак за девојчице узраста 16-18 година. У пракси најчешће овом периоду се дешава да девојчице престају са тренинзима и то баш талентоване. Ушле су у изузетно осетљив адолесцентски период у којем је важно да се направи баланс између жеља и могућности. У овом узрасту девојчице могу играти у својој, али и сениорској категорији.

СЕНИОРКЕ
Играчице које су прошле кроз све узрасне категорије, технички и тактички обучене, физички и кондиционо у врхунској форми, мање или више искусне у зависности од броја одиграних утакмица.

 

Школа фудбала је отворена за све девојчице без обзира на узраст.
Више информација можете добити на телефон Ренато Пирше, координатора школе фудбала:
064 61 66 360

 

Д

Девојчице у шампионском тиму имају добру стартну позицију и лепу перспективу за даље спортско напредовање. Али не очекују баш сви родитељи да им деца постану женски Меси и Роналдо. Многи су задовољни простом чињеницом да се њихово дете налази у здравом окружењу и далеко од савремених пошасти којих је све више међу младима.

Сваком клубу су осим играчица потребни тренери, физиотерапеути, лекари, психолози, правници ... посебно они са фудбалским искуством. Због тога Спартак захтева да све девојчице заврше школе и да једнога дана, са престанком играчке каријере, пронађу своје друго место у клубу.